Društvo

Građevinski radovi na vodovodnoj mreži sprovedeni u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sprovodi mere kojima se pruža podrška najosetljivijim kategorijama stanovništva u savladavanju posledica pandemije COVID-19.

Imajući u vidu značaj pristupa pijaćoj vodi, podržava se izgradnja/rekonstrukcija vodovodne mreže i obezbeđuje priključivanje više od 500 domaćinstava u sedam jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

Ministarka Gordana Čomić i državni sekretar Ninoslav Jovanović Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog su ove nedelje posetili Smederevsku Palanku i obišli radove sprovedene na vodovodnoj mreži koji su sprovedenih u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa prouzrokovanih pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“. Posetu je organizovao gradonačelnik Smederevske Palanke, Nikola Vučen, uz prisustvo predstavnika programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Roberta Bu i menadžerke u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragane Jovanović Arijas.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, rekla je da su Romi, kao i drugi građani Srbije koji su u stanju socijalne potrebe, u stanju siromaštva, oni kojima je posvećena Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije, koji svojom politikom čine sve da bude boljeg života za sve građane.

„To je politika koja je u skladu sa politikom Evropske unije, i ne bi bilo rezultata kakvih danas ima u Smederevskoj Palanci da nije projekta, saradnje i partnerstva sa Nemačkom razvojnom saradnjom, GIZ-om i sa drugim organima i organizacijama, koje su omogućile da ove porodice dođu do pitke, sveže pijaće vode i da se time dokaže da smatramo da je pravo na vodu osnovno ljudsko pravo“, objasnila je ministarka Gordana Čomić.

Predsednik opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen, rekao je da je Javno komunalno preduzeće Vodovod ušlo u projekat daljeg širenja vodovodne mreže, gde su pijaću vodu dobili najugroženiji stanovnici u naselju Pridvorice, od kojih 12 porodica pripada romskoj zajednici, a 90 porodica većinskoj zajednici.

„Ukupna vodovodna mreža urađena je u dužini od 5298 metara. Ovim su se stekli uslovi za dalje širenje mreže u naselju Pridvorice i ka drugim naseljima. Kako bi domaćinstva imala ravnomeran pritisak vode, izgrađena je i buster stanica. Ukupna vrednost radova je 200.000 evra“, rekao je predsednik opštine Nikola Vučen.

Robert Bu, ispred projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ rekao je da je ovaj projekat samo jedan od načina kako je Vlada Savezne Republike Nemačke iskazala solidarnost sa Vladom Republike Srbije.

„Na poziv Vlade Republike Srbije, Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, u direktnom partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog osmislila je ovaj projekat uz potpunu podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u implementaciji projekta’’, istakao je Robert Bu.

Dragana Jovanović Arijas, menadžerka u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva,  naglasila je da je primer Smederevske Palanke primer dobre prakse, najpre zbog toga što je unapređenje u vodosnabdevanju za romske porodice istovremeno značilo i unapređenje vodosnabdevanja i za druge pripadnike marginalizovanih grupa.

Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitao je građanima Pridvorica, i rekao da je više od 100 porodica je dobilo pristup pijaćoj vodi, a da će u narednom segmentu projekta organizacija EHO obezbediti pristup sanitarnim čvorovima i izgraditi kupatila za ove porodice.

U okviru Programa “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije, kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, realizuje projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa prouzrokovanih pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“ od jula 2021. do juna 2022. godine.

Od početka pandemije i tokom 2021. Romi, Romkinje i druge marginalizovane grupe podržane su u nekoliko važnih oblasti: ekonomsko osnaživanje, zadovoljenje osnovnih potreba, podizanja nivoa informisanosti, unapređenja pristupa obrazovanju i poboljšanje uslova života u pod-standardnim naseljima.

U partnerstvu sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom i Centrom za interaktivnu pedagogiju, realizovane su aktivnosti u sledećim oblastima: poboljšanje pristupa obrazovanju za osnovce, informisanje o pandemiji korona virusa, procesu imunizacije i podršci u osnovnim higijenskim proizvodima, tehnička podrška lokalnim samoupravama, domovima zdravlja i osnovnim školama i poboljšanje pristupa vodi kroz izgradnju/rekonstrukciju vodovodne mreže i omogućavanje priključenja domaćinstava koja nisu imala pristup vodi za piće.

Jedan od prioriteta projekta je podrška lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima u obezbeđivanju stalnog pristupa vodi za više od 500 romskih i drugih marginalizovanih porodica u više od deset pod-standardnih naselja u sedam lokalnih samouprava: Smederevska Palanka, Stara Pazova, Zrenjanin, Кovin, Alibunar, Valjevo i Кanjiža.

U Smederevskoj Palanci se sprovodi najsveobuhvatnija intervencija koja podrazumeva izgradnju vodovodne mreže i postavljanje buster stanice za obezbeđenje adekvatnog pritiska vode u selu Pridvorice. Očekuje se da će svi radovi na priključenju domaćinstava na vodovodnu mrežu biti završeni do sredine marta 2022. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!