Svet građevinarstva-nekretnina

Građani Srbije sve više kupuju nekretnine u Grčkoj, Italiji i Bugarskoj

Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj, a samo na Halkidikiju kupili su prošle godine oko 15.000 nekretnina.

Iako je Trst jedna od destinacija u kojoj zbog povoljnih cena sve više građana kupuje stanove, Grčka je zemlja u kojoj su Srbi prošle godine kupili neverovatan broj nekretnina.

"Samo prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju je prodato oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu. To je neki niži rang cena", ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.

Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini, koja ima prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima.

"Kada se kupuje nekretnina plaća se tri odsto porez. Konkretno, za stan od 55 kvadrata u centru Soluna, na godišnjem nivou porez je 140 evra", navodi Jovanovićeva.

Cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije. Takođe, da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji, mora da postoji ugovor o reciprocitetu. Prosečna cena nekretnina u toj državi oko 1.855 evra, a cene variraju od severa do juga zemlje, od delova grada, kao i kojoj energetskoj klasi pripada stan i mnogih drugih faktora, prenosi Dnevnik.

Naši građani se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!