Razvoj

“Google” zabeležio rast prihoda od digitalnog oglašavanja

“Google” generiše veće prihode od oglašavanja na internetu od svih ostalih svetskih kompanija.

Ipak, Amazon mu postaje sve veća pretnja, a kompanije usmerene na Kinu, poput Alibabe, brže se oporavljaju od pandemije.

“Google” je obavestio javnost o skoku prihoda i dobiti u četvrtom tromesečju 2020. zahvaljujući snažnom rastu prihoda od digitalnog oglašavanja u doba pandemije koronavirusa.

Kompanije u sektorima putovanja i zabave smanjile su potrošnju na oglašavanje u pandemijskoj 2020. godini, ali taj je pad gotovo u potpunosti nadoknadila potrošnja u maloprodajnom i drugim sektorima koji su više koristili internet zbog ograničenja povezanih s kovidom 19.

Zbog pretnji konkurencije, američki div pokušava da usmeri novac zarađen oglašavanjem u novi profitabilni poduhvat, ali poslovni izveštaj pokazuje da će taj cilj možda još godinama ostati izvan dosega.

“Google”-ovo odeljenje za računarstvo u oblaku (Cloud) imalo je koristi od pandemije. Njihovi su prihodi u poslednja tri meseca 2020. uvećani za 47 posto, na 3,83 milijarde dolara. Isti procentualni rast beležili su i u celoj 2020, skočivši na 13,1 milijardu dolara, prenosi B92.

Odeljenje je ipak zaključilo tromesečje s operativnim gubitkom od 1,24 milijarde dolara, većim 4,1 posto nego u istom razdoblju godine ranije. U celoj 2020. operativni gubitak skočio je 21 posto, na 5,6 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!