Digitalni marketing

“Google” gasi svoju društvenu mrežu zbog curenja podataka

“Google” će zatvoriti društvenu mrežu “Google” plus i pooštriti mere razmene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama spoljnih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmene “Google”-ovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u belešci na “Google”-ovom blogu.

Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrebio, zaključak je analize, prenosi Seebiz.

“Wall Street Journal” prethodno je saopštio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum “Google”-ove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio da ne obavesti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U “Google”-u strahuju da bi objava problema prizvala poređenje sa curenjem podataka o “Facebook”-ovim korisnicima prema “Cambridge Analytici”, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktore Sundar Pichai obavešten o problemu.

Stručnjaci za sigurnost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna. “Korisnici imaju pravo da budu obavešteni ako su njihovi podaci možda kompromitovani”, kazao je izvršni direktor pravne firme CyZen Jacom Lehmann.

U “Google”-u nisu želeli da komentarišu informaciju o curenju podataka povrh onoga što je objavljeno na blogu.

U toj su objavi naveli da je bag pušten u sistem prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujući ime, e-mail adresu, zanimanje, pol i godine. Istakli su, takođe, da ne mogu pouzdano da navedu koliko je korisnika zahvaćeno problemom budući da čuvaju podatke samo dve nedelje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!