Softver

“Google” bi mogao da plati odštetu od više milijardi dolara zbog kršenja autorskih prava

Kompanija “Google” bi mogla da plati milijarde dolara odštete “Oracle”-u, jer je izgubila veliki slučaj povrede autorskog prava.

Prema Federalnom žalbenom sudu, “Google” je prekršio zakone o autorskom pravu pri korištenju Oracleovog Java softvera za izradu Android platforme 2009. godine. Ovaj slučaj traje još od 2010. godine kada je “Oracle” tužio “Google” za navedeno i presuda se menja svake dve godine, navodi Reuters.

Naime, 2012. godine porota je zaključila da Java nema nikakvu zaštitu po zakonu o autorskom pravu, ali 2014. godine žalbeni sud je promenio tu presudu. Potom je 2016. godine doneta odluka da je “Google”-ova upotreba “Oracle”-ovog aplikacijskog programa, ipak, legalna prema pravnoj doktrini koja dopušta besplatno korištenje stvari pod zaštitom autorskog prava u posebnim okolnostima (fair-use doctrine). Ipak, nakon “Oracle”-ove žalbe sud je ponovno promenio presudu (i to ponovno dve godine nakon poslednje presude).

Iako još nije odlučeno o iznosu kompenzacije, koji će “Google” morati da plati, 2016. godine  “Oracle” je tražio 9 milijardi dolara. Međutim, budući da su proteklih godina aplikacijska programska rešenja postala sve raširenija, sud bi mogao zaključiti da “Oracle” zaslužuje više, izjavio je Christopher Carani, advokat i profesor na Northwestern pravnom fakultetu za CNNMoney.

“Razočarani smo što je sud promenio presudu nakon spoznaje da je Java otvorena i besplatna za sve. Ovaj tip presude učiniće aplikacije i online servise skuplje za korisnike. Razmišljamo o našim opcijama”, izjavio je “Google”-ov portparol.

“Google” nije jedina kompanija, koja gubi ovom presudom, jer se mnoge druge tehnološke kompanije oslanjaju na softvere otvorenog koda u razvoju njihovih platformi. Ovom će presudom morati da platie dozvole za korištenje određenih softvera ili će ih morati razviti u potpunosti sami.

“Odluka suda će značajno promeniti način razvoja softvera širom sveta. Ponekad besplatno i otvoreno nije stvarno besplatno i otvoreno”, dodao je Carani.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!