Finansijske usluge

“Goldman Sachs” razmatra mogućnost trgovine bitkoinima

Američka investiciona banka “Goldman Sachs” razmatra mogućnost trgovanja bitkoinima, kako bi udovoljila potražnji klijenata, izjavio je upućeni izvor.

U “Goldman Sachs”-u razmišljaju o okupljanju tima, koji bi trgovao bitkoinima i ostalim digitalnim valutama, naveo je taj izvor. Interes za trgovanje digitalnim valutama iskazao je veliki broj klijenata, uključujući investicione fondove, osiguravajuće kuće i kompanije. Studija je u početnoj fazi i možda neće ni rezultirati odlukom o pokretanju projekta, napominje izvor."Na osnovu interesa klijenata za digitalne valute istražujemo kako bismo im najbolje udovoljili", rekla je predstavnica američke kompanije Tiffany Galvin i dodala da odluka još nije doneta.

Velike banke poput “Goldman Sachs”-a do sada su izbegavale trgovanje bitkoinima, koji je na na lošem glasu kao instrument za finansiranje nezakonitih aktivnosti. Finansijske kompanije, istovremeno, razvijaju tehnologiju 'blockchaina' na kojoj se bitkoin zasniva, a koja bi po oceni nekih stručnjaka mogla odigrati važnu ulogu u budućnosti finansijskog sektora.

Vrhunska imena na Wall Streetu su podeljena po pitanju da li je bitkoin dobra stvar.

Kritičara bitkoina je mnogo, uključuju izvršnog direktora “JPMorgan Chase”-a Jamieja Dimona koji je tu digitalnu valutu nazvao "prevarom", prorekavši joj neslavan kraj. S druge strane, izvršni direktor “Morgan Stanley”-a James Gorman oprezno je pohvalio bitkoin, rekavši da to “više nije samo hir".

Početkom septembra bitkoin je prekoračio psihološki važnu granicu od 5.000 dolara, a njegova trenutna vrednost je 4.375 dolara.

Izvor: CNBC

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!