Trgovina

Giganti dižu cene

Najveći svetski proizvođači hrane i robe široke potrošnje više ne mogu da izdrže pritisak viših troškova proizvodnje pa dižu cene.

Unilever je u trećem kvartalu podigao cene 4,1 odsto.

Osim što se radi o velikom dizanju cena u jednom kvartalu, još je veći problem što iz Unilevera poručuju da očekuju nastavke inflatornih pritisaka u prvoj polovini sledeće godine.

Na ulazne troškove Unilevera vrlo značajan uticaj imale su cene sirovina koje dobavlja s tržišta u razvoju. Pri ovome treba voditi računa kako je Unilever uspeo da amortizuje rast ulaznih troškova kroz podizanje efikasnosti. Procenjuju da su na razne načine ove godine uštedeli oko dve milijarde dolara, što znači da su se do sada suzdržavali od prebacivanja ulaznih troškova na potrošače. Unilever je najviše dizao cene u Aziji i to u kategoriji lične nege, u kojoj su proizvode poskupeli za 4,8 odsto.

Kompanija Nestle je tokom trećeg kvartala cene podigla za 2,1 odsto. Objasnili su da su zabeležili značajan rast troškova energije, transporta i sirovina. I oni su pokušavali da odlože prenošenje ulaznih troškova na potrošače, ali sada više ne mogu da prate ritam poskupljenja.

Značajna poskupljenja najavio je i Procter & Gamble. Upozoravaju da su zastoji u lancima snabdevanja, kao i rast ulaznih troškova, veći problem nego što su predviđali u prvom delu godine. Glavni finansijski direktor P&G-a, Andre Šulten, poslao je poruku trgovcima da očekuju više cene širokog spektra proizvoda, prenosi B92.

Prema podacima Evrostata objavljenim 20. oktobra, u septembru su u Evropskoj uniji cene rasle 3,6 odsto, a u evrozoni za 3,4 odsto.

Najveći doprinos rastu cena u evrozoni dala je energija (+1,63 odsto), a zatim usluge (+0,72 odsto).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!