Industrija

“General Electric” se deli na tri kompanije

“General Electric” saopštio je da planira da se podeli u tri deoničarska društva.

Time želi da smanji dug i pojednostavi svoje poslovanje, a potez je doveo do skoka akcija za 15% u pretprodajnom trgovanju.

Kompanija je saopštila da će spojiti GE Renewable Energy, GE Power i GE Digital u jednu kompaniju i odvojiti svoj GE Healthcare početkom 2023.

Tako će kombinovanim poslovanjem za obnovljivu energiju, struju i digitalno poslovanje rukovoditi Skot Strazik, a Piter Arduini će voditi sektor zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju kompanije.

Glavna kompanija će se fokusirati na poslove vazduhoplovstva, a koje će voditi glavni izvršni direktor Lorens Kalp, prenosi B92.

Vazduhoplovstvo je najprofitabilniji deo poslovanja kompanije GE, a bavi se proizvodnjom motora za mlazne avione, vazduhoplovnih sistema, rezervnih delova i pružanjem usluga održavanja putničkih i vojnih aviona, uključujući lovce, bombardere, helikoptere... Kompanija očekuje da će podela, tranzicija i operativni troškove iznositi oko 2,0 milijarde dolara, za šta će biti potrebno odobrenje borda direktora GE.

Dženeral elektrik, osnovan 1892. godine, transformisao se od velikog konglomerata, kakvim ga je napravio 1980-ih Džek Velč, u mnogo manju i fokusiraniju kompaniju u smislu delatnosti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!