Industrija

“General Electric” - od najvrednije kompanije u SAD do prezaduženosti

Temelji “General Electric”-a, nekada najvrednije američke kompanije i ponosa ekonomije, ozbiljno se tresu.

Vrednost deonica na Njujorškoj berzi u ponedeljak se srušila sedam odsto, na 7,99 dolara, a cena osiguranja duga tog industrijskog konglomerata dosegla je najviši nivo u poslednjih šest godina.

Da je investitorska zabrinutost za finansijsko zdravlje kompanije opravdana govori i vest da je prvi čovek GE-a najavio hitnu prodaju imovine radi razduživanja.

“Trenutno nemamo većeg prioriteta od smanjivanja nivoa zaduženosti. Imamo ceo niz mogućnosti za to kroz prodaju imovine”, izjavio je izvršni direktor Larry Culp. On je kormilo konglomerata sa 126 godina tradicije preuzeo 1. oktobra, a odmah se našao pod pritiskom pitanja finansijske snage kompanije i buduće profitabilnosti. Što se tiče delova koji bi mogli prodati, Culp je kazao kako je GE razmatrao i prodaju “krunskog dragulja”, proizvodnje mlaznih vazduhoplovnih motora, ali takav potez nije prioritetan, prenosi Poslovni dnevnik.

Podsetimo, GE je prošlog meseca u izveštaju za treće tromesečje objavio gubitak od 22,8 milijardi dolara, godišnju dividendu je srezao na svega četiri centa, a deoničarima je objavio da se suočava sa opsežnijom istragom saveznih organa oko računovodstvenih praksi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!