Agro svet

Galfud: izvoz preko tri miliona evra

Prve analize učešća naših kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu hrane Galfud (Gulfood) u Dubaiju, pokazuju da su firme iz Srbije dogovorile nove izvozne poslove koji premašuju tri miliona evra.

„Za većinu naših proizvođača na sajmu u Dubaiju su otvorene nove poslovne prilike i aranžmani sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, drugim tržištima poput Saudijske Arabije, Jordana, Katra, Indije, Izraela, Kuvajta, Irana, ali i Kanade, Australije i Japana. Veliko interesovanje vladalo je za sveže jabuke, smrznuto voće i povrće, sirne namaze i feta sir, med, za niskokalorične i ekstra džemove, voćne sokove, proizvode od tartufa, ajvar, ribu i morske plodove, supe, kokice“, kaže Zorana Delić iz Centra za organizaciju sajmova Privredne komore Srbije (PKS). 

Podseća da je na Galfudu, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, učestvovalo 15 naših kompanija prehrambene industrije čiji su predstavnici imali preko 700 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima, predstavljajući svoje proizvodne i izvozne potencijale. Kako ističe, obnovili su postojeće i dogovorili nove poslove sa mnogobrojnim kupcima, uvoznicima, distributerima i vodećim maloprodajnim lancima Srednjeg istoka.

Na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u svetu od 13. do 17. februara okupilo se više od 4.000 kompanija iz 120 zemalja među kojima su globalni proizvođači hrane, distributeri i trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije i najbolji svetski kuvari.

Srpsku privredu na Galfudu su predstavljali: „Master fruits“ Beograd, „PIK Bečej“, „Tisacoop“ Kanjiža, „Cmana“ Krnjevo, YUMIS Niš, „Zdravo organik“ Selenča, BMN MALINAS Požega, ITN GROUP Beograd, „Budimka“ Požega, „Damar confit“ Beograd, „Fruct company“ Udovice, „Mlekara Šabac“, „Tropic trade“ Beograd, „Mlekara UB“, „Mirax agrar“ Beograd. Privrednici ne kriju zadovoljstvo ostvarenim kontaktima.

 

„Nastup na sajmu Galfud za našu kompaniju bio je prilika da predstavimo ponudu smrznutog voća. Ostvarili smo niz kontakata sa inostranim partnerima iz različitih zemalja, a već smo dobili nekoliko upita za saradnju iz Indije, Dubaija i Abu Dabija. Potencijalni kupci su najviše zainteresovani za jabuke“, kaže Miroljub Jovanović, direktor „Fruct company“. Ističe da je ova kompanija do sada bila prisutna uglavnom na tržištu Rusije i regiona, ali da nakon ostvarenih kontakata i uspostavljene saradnje očekuju da će u narednom periodu najmanje petinu proizvodnje izvoziti na nova tržišta.

Iz „Mlekare Ub“ poručuju da je poseta sajmu bila idealna prilika da osete zahteve kupaca na ovom tržištu i predstave proizvode na Blsikom istoku. Ružica Blizanjac, generalna direktorka kompanije, kaže da je zadovoljna kontaktima na sajmu. „Prvi put smo učestvovali na Galfudu  i izuzetno smo zadovoljni sastancima i razgovorima sa budućim partnerima u ovom regionu. Najveće interesovanje je za našim sirnim namazima i feta sirom. Reakcije posetilaca koji su probali naše proizvode su zaista pozitivne, a kvalitet i cena su veoma konkurentni, što nam je važno“, kaže Blizanjac  i ističe da očekuju realizaciju saradnje sa kompanijama iz Emirata, Iraka i Irana.  

Foto:Nada Mitrović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!