Projekti

GALA VEČE Francusko-srpske privredne komore - 15 GODINA prijateljstva u akciji

Francusko-srpska privredna komora održala je sinoć u Beogradu svoje tradicionalno Gala veče kada je proslavila i svoj 15. rođendan u društvu više od 250 članica, partnera i prijatelja Komore. Događaj je ove godine za temu imao Dobrodošli u budućnost.

Na samom početku, gostima se obratio predsednik Komore Dragan Stokić, koji se zahvalio na podršci partnerima i zvanicama što su još jedno Gala veče učinili spektakularnim, istakavši da su članice komore uvek bile, i biće stub komore. Proslava rođendana je prilika da se obeleži kontinuirani napredak i uspeh Komore u proteklim godinama osvrnuvši se na prošlost, na zajednička dostignuća, ali istovremeno i baci pogled na budućnost, sa optimizmom i odlučnošću.

U svom govoru, Dragan Stokić najavio je i najnoviju pokrenutu inicijativu i na koju je Komora izuzetno ponosna. U pitanju je osnivanje Council of European Chambers and Associations/Saveta evropskih komora i organizacija, koji će biti konstituisan u maju ove godine. Potpisaće ga 13 evropskih bilateralnih organizacija u Srbiji, i time će predstavljati mrežu od preko 3500 evropskih preduzeća koja posluju u Srbiji. Ta incijativa je pokrenuta u saradnji sa kolegama iz nemačke i italijanske privredne komore uz podršku Evropske delegacije i ambasadora EU u Srbiji, gospodin Žiofrea.

Šef regionalnog ekonomskog odeljenja Ambasade Francuske Pjer Granžuan istakao je u uvodnom obraćanju da su i Evropska unija i Srbija u periodu brze transformacije što se ogleda u novim investicijama i povećanju tokova trgovine, koje su se u poslednjih 5 godina povećale za 60% u jednom smeru, i 80% u drugom, iz Srbije ka Evropskoj uniji. Zahvalio se francusko-srpskoj poslovnoj zajednici na radu na jačanju ovih odnosa i konstantnim trudom da se animiraju nove francuske kompanije. Takođe je skrenuo pažnju na važnost evropske integracije Srbije, kao i nastavak snažne podrške Francuske evropskom putu Srbije.

Ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre naglasio je u svom govoru da je buduće ime Srbije EU, i da je to ono na čemu se intenzivno radi da se ostvari što pre. Zato su nam potrebne srpske, francuske i evropske kompanije, da pomognu da se Srbija i ekonomski više integriše u EU, naglasio je ambasador.

Gala veče je pružilo priliku predsedniku Francusko-srpske privredne komore, Draganu Stokiću, da uruči priznanje ministarki energetike i rudarstva, Dubravki Đedović Handanović, za njen izuzetan doprinos razvoju ekonomskih veza između Francuske i Srbije. Ministarka je srdačno zahvalila na priznanju, ističući takođe inicijative i aktivnosti Francusko-srpske privredne komore koje su unapredile odnose između dve zemlje.

"Izuzetno sam ponosna na priznanje, ali i na napore Ministarstva i Vlade Srbije u proteklom periodu. Naš cilj je bio da damo novi podsticaj razvoju energetskog sektora, sistematski ga razvijamo i učinimo efikasnijim," naglasila je ministarka.

Francusko-srpska privredna komora zatim je dodelila godišnje Gran Pri nagrade najboljim kompanijama. Nagradu Gran Pri „GREEN“ u domenu odživog razvoja, osvojila je kompanija Schneider Electric, za projekat pod nazivom InGrid : Održiva transformacija zgrade. dok je u kategoriji „Društveno-odgovorno poslovanje“, nagrada pripala kompaniji Logo, za projekat Best Buddies Jobs and LOGO. Komora je dodelila i jednu specijalnu nagradu kompaniji Vizim za poseban doprinos aktivnostima Komore u prethodnoj godini.

Zahvalnost na podršci u organizaciji GALA večeri, Francusko-srpska privredna komora duguje svojim preduzećima članicama: Belgrade Airport, Keos, Pernod Ricard i Vizim.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!