Proizvodnja hrane i pića

“Froneri” otvorio fabriku sladoleda u Staroj Pazovi

Fabrika sladoleda „Froneri Adriatic” otvorena je u Staroj Pazovi, u nju je uloženo 20 miliona evra, a zapošljava 400 ljudi.

Fabriku su otvorili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i generalni direktor kompanije ”Froneri” Ibrahim Nadžafi, koji su se saglasili da je ta fabrika simbol napretka srpske prehrambene industrije.

Nedimović je istakao da je ono što je video u fabrici „Froneri” upravo ono što Srbija u poslednje vreme želi da implementira svuda u Srbiji. „Ovde se nalazi vrhunska tehnologija i ovo je upravo ono što nam treba i u šta ulažemo”, rekao je Nedimović, prenosi Tanjug.

Naglasio je da prehrambena industrija može doprineti rastu BDP-a Srbije zato što, kako kaže, Srbija ima dobar poljoprivredni potencijal. „Poljoprivreda sama po sebi ne može da nosi jednu državu, može joj biti ozbiljan podupirač, ali je prehrambena industrija nosilac čitave priče”, rekao je ministar.

On je zahvalio lokalnoj samoupravi u Staroj Pazovi što je uspela na vreme da obezbedi plansku dokumentaciju za izgradnju fabrike „Froneri” s ozbirom da su u konkurenciji za otvaranje fabrike bile Bugarska i Grčka.

Milićević je istakao da su nove investicije doprinele i rastu proizvodnje u Vojvodini, izvoz je uvećan za 10 odsto, a u Pokrajini je smanjena nezaposlenost za 15,7 odsto.

Generalni direktor kompanije “Froneri” Ibrahim Nadžafi rekao je da kada je prvi put došao u fabriku 2015. godine „zapravo došao u malu fabriku koja nije izgledala kao danas, niti će više izgledati kao tada”.

„Odlučili smo da u tu fabriku investiramo i uvedemo je u 21. vek. Ona je danas pet puta veća nego ranije, zaposlili smo 200 novih ljudi, uložili 20 miliona evra i 95 odsto onoga što se u fabrici proizvede izvozimo u 24 evropske zemlje”, naveo je Nadžafi. Najavio je da će nastaviti da ulaže i da će ova fabrika imati najbolju tehnologiju.

Kompanija „Froneri” je osnovana 2016. godine, spajanjem kompanija Nestle i R&R, kao zajednička ulaganja u proizvodnji sladoleda, smrznute hrane i hladnih mlečnih proizvoda.

Neki od brendova „Fronerija” su sladoledi - nirvana, best, top-gan... 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!