Projekti

Francuski i srpski modni dizajn za kraj Perwoll Fashion Week-a

46. Perwoll Fashion Week svečano je zatvoren revijama održanim u prelepom ambijentu prestižnog Hotela Moskva.

Vesna Kracanović prikazala je kolekciju (Re)forma čiji predmet je redefinisanje koncepta savremenog odevanja ili promena odnosa forme i funkcije odevnih predmeta u okviru kompleksnih društvenih i kulturnih dispozicija. U nastavku večeri višestruka dobitnica modnih priznanja Aleksandra Lalić, prikazala je kolekciju Not graceful, not like dancers.

 

Foto: Đorđe Tomić

Svečano zatvaranje Perwoll Fashion Week-a obeleženo  je i revijom francuskog modnog dizajnera Vincent-a Lapp-a koji je nakon završetka studija na prestižnom Central Saint Martins, zajedno sa Andrea-om Altman osnovao brend ženske odeće AV Couture. AV Couture je novi brend ženske odeće koji svojim avangardnim i promišljenim odevnih komada podstiče na raspravu o društvenim anomalijama. Ovaj dizajnerski duo kombinuje tradicionalne tehnike i inovativne materijale, pri čemu je održivost ključni element njihovog društveno odgovornog procesa rada, a negativni uticaj  na životnu okolinu sveden na minimum.

 

Foto: Đorđe Tomić

AV BRAND

AV Couture je novi brend ženske odeće koji svojim avangardnim i promišljenim odevnih komada podstiče na raspravu o društvenim anomalijama. Andrea Altman, diplomirani dizajner tekstila, i Vinsent Lap, nekadašnji student renomirane škole Central Saint Martins, se bavi i mestom žene u savremenom svetu u okviru svog modnog stvaralaštva koje je orijentisano ka visokoj modi. 

SS20 “Heaven Will Wait“

Kolekcija “Heaven Will Wait“ za sezonu 2020. je nastavak i razrada Vinsentove diplomske kolekcije u okviru koje se ovaj modni dizajner bavi načinima na koje različite religije, a posebno ekstremene ideološke grupe unutar njih, posmatraju ženskog telo. Dajući prikaz tri najrasprostranjenije religije u Evropi – hrišćanstvo, islam i judeizam – on ukazuje na to da su žene, koje žive unutar radikalnih grupa ovih religija, prinuđene da prikriju svoje telo, kosu i lice. Francuski film iz 2016. godine „Le ciel attendra“ (“Nebo će čekati”) je poslužio Vinsentu kao inspiracija za nastanak njegove kolekcije budući da film govori o tome kako lažna obećanja i obmane mogu namamiti mlade devojke u svet mračnih radikalnih ideoloških shvatanja.

Kolekcija “Heaven Will Wait“ je ključna tačka održivog razvoja AV brenda, te su odevni predmeti izrađeni od raznovrsnih materijala poput biološkog pamuka, gume, prirodne svile, ali i materijale na bazi veštačkih vlakana. Ovaj brend se zalaže takođe za proces prerade autentične ribarske mreže i korišćenje prirodnih biljnih boja i začina tokom procesa farbanja tkanina. Na taj način AV Couture nastoji biti društveno odgovoran, baveći će ključnim pitanjima savremenog doba na kritički način i iznoseći stavove koji će pokrenuti najširu javnost na konkretno delovanje.

 Naslovna fotografija: Đorđe Tomić

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!