Industrija

Francuska za oporavak auto-industrije izdvaja više od 8 milijardi evra

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je istorijski plan vredan više od osam milijardi evra za auto-industriju pogođenu krizom izazvanom koronavirusom.

Makron je prilikom posete fabrici opreme “Valeo” u mestu Etapl na severoistoku Francuske, najavio da će država uložiti nešto više od osam milijardi evra pomoći automobilskom sektoru.

"Cilj je da Francusku učinimo prvom državom koja proizvodi čista vozila u Evropi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila", rekao je Makron, a preneo sinoć SeeBiz.

Francuski predsednik je najavio povećanje ekološkog bonusa na 7.000 evra za kupovinu električnog automobila za građane i na 5.000 evra za kompanije, kao i bonus od 2.000 evra za hibridna vozila, prenosi Tanjug.

Predviđeno je i povećanje bonusa kod kupovine električnog automobila po načelu "staro za novo".

"Radi se o planu odbrane radnih mesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj istoriji. To je plan nezavisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se o planu budućnosti automobila 21. veka", rekao je Makron.

Naveo je da francusko-nemački plan obnove od oko 500 milijardi evra, koji je predstavio prošle nedelje s nemačkom kancelarkom Angelom Mekrel, treba da podrži najugoženije sektore, poput automobilskog.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!