Saobraćaj i transport

Francuska sa 6.000 evra subvencioniše prelazak na elektromobile

Francuska vlada planira niz podsticaja i poreskih olakšica za postepeno "proterivanje" sa puteva automobila koji zagađuju životnu sredinu.

Takođe, predviđeni su i podsticaji za podršku energetski štedljivoj izolaciji kuća, najavio je ministar za životnu sredinu, Nikola Ulo.

Ulo je rekao da će budžet za 2018. godinu, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, uključiti niz mera za ograničavanje klimatskih promena, smanjenje zagađenja i pomoć porodicama sa niskim primanjima. 

Ministar je naveo da će predložiti da podsticaji od 500 do 1.000 evra za prelazak na vozilo koje manje zagađuje, koji su do sada bili predviđeni samo za porodice sa niskim primanjima, od 2018. budu dostupni svim građanima koji imaju vozila na benzinski pogon registrovana pre 1997. ili automobile sa dizel motorima koji su registrovani pre 2001. 

Podsticaji neće biti dodeljivani samo za kupovinu novih automobila već i za relativno nova polovna vozila sa niskom emisijom ugljen-dioksida. 

Ulo je takođe rekao da će za domaćinstva sa niskim primanjima stimulacije biti udvostručene na 2.000 evra. Dodao je da bi za porodicu s niskim primanjima koja kupuje mali polovni automobil podsticaj mogao da dostigne i više od polovine vrednosti vozila. 

Oko tri miliona starih automobila ispunjava uslove da bude zamenjeno, a ministarstvo se nada da će sledeće godine biti zamenjeno oko 100.000 njih. Svi vlasnici automobila koji pređu na električno vozilo dobiće 2.500 evra stimulacije pored subvencije od 6.000 evra ako se mera odobri.

 

Izvor: b92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!