Energetika

Francuska ekspertiza kao podrška Srbiji na putu zelene tranzicije

U Francuskoj ambasadi u okviru manifestacije Francuska nedelja, održana je poslovna konferencija na temu „Zelena tranzicija“ pod pokroviteljstvom MPC Properties. Konferencija, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore (CCIFS) u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, druga je konferencija u nizu događaja projekta The quest for net Zero pokrenutog u kontekstu usklađivanja srpske privrede sa Zelenom agendom EU.

Konferencija je za cilj imala da predstavi francuske ekspertize u sektoru zelene tranzicije i zaštite životne sredine kroz najsavremenije projekte vodećih francuskih i lokalnih kompanija.

Na otvaranju konferencije ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Pjer Košar, pozdravio je sve prisutne i istakao da Francuska podržava zelenu tranziciju, i da su francuske kompanije brojne kada je u pitanju energetska efikasnost i održivi razvoj. Ministarska rudarstva i energetike, gospođa Dubravka Đedović, istakla je važnost zelene tranzicije, nagalsivši da je to put koji je trajno opredeljenje Srbije, kao i da se preduzimaju sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna. Predsednik Francusko-srpske privredne komore, gospodin Dragan Stokić, osvrnuo se na kompanije članice komore istakavši da je ova konferencija pokazatelj da su one u potpunosti posvećene održivom pristupu. Njihova socijalna, društvena i ekološka posvećenost prevazilazi zakonske obaveze, čime one doprinose dobrobiti lokalnog stanovništva, nacionalnom razvoju i kompetitivnosti srpske privrede. Na otvaranju se prisutnima obratio i direktor kompanije MPC Properties, g. Maxence Liagre, koja je pokrovitelj konferencije.

Na panelima su predstavljeni neki od najinovativnijih primera i ekspertiza u domenu zelene tranzicije i zaštite životne sredine.

Prvi panel „GRADNJA ZA OPŠTE DOBRO: ODRŽIVI HABITAT I INFRASTRUKTURA“, predstavio je najbolje prakse iz sektora građevine, a svoju ekspertizu predstavile su francuske kompanije Veolia i Saint-Gobain uz doprinos lokalne članice komore, kompanije MPC Properties. Na drugom panelu „ENERGETSKI MIKS ZA ENERGETSKU SIGURNOST I ODRŽIVI EKONOMSKI RAZVOJ“ projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije predstavile su kompanije EDF, MT-Komex i Decathlon. Treći panel bio je na temu „BEZBEDNI I ODRŽIVI TRANSPORTNI SISTEMI ZA PUTNIKE I ROBU“ gde su velike francuske kompanije Belgrade Airport i Alstom podelile svoja iskustva u domenu transporta, dok je Transportna zajednica dala presek sektorskog stanja na Zapadnom Balkanu i usklađenost sa transportnim tržištem Evropske unije. Poslednji panel današnje konferencije bio je posvećen modelima finansiranja projekata iz EU i drugih fondova uz tumačenja Delegacije EU, Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i UNDP-a, pod nazivom „Rešenja za finansiranje“.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!