Razvoj

Forbsova lista: Džef Bezos najbogatiji na svetu, Gejts drugi

Prema novoj listi “Forbsa”, vlasnik kompanije “Amazon” Džef Bezos je najbogatiji na svetu, a sa vrha liste je smenio osnivača i vlasnika “Mikrosofta” Bila Gejtsa, koji je sad na drugom mestu.

Zahvaljujući porastu vrednosti deonica “Amazona” za 59 odsto tokom poslednje godine, Bezos je udvostručio svoje bogatstvo, koje se procenjuje na oko 120 milijardi dolara, znatno više od Gejtsovih 90 milijardi, prenosi N1.

Ovo je najveća razlika između prva dva najbogatija čoveka na svetu poslednjih godina.

Legendarni investitor Voren Bafet ostao je na trećoj poziciji, a na četvrto mesto se popeo francuski industrijalac Bernard Arno, koji je prošle godine bio na 11. poziciji i to zahvaljujući rastu evra u odnosu na dolar.

Vlasnik i osnivač “Facebook”-a Mark Zukerberg je peti na listi.

Predsednik SAD Donald Tramp pao sa 544. na 766. poziciju, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 3,1 milijardu dolara, 400 miliona manje nego prošle godine.

Dvojica Kineza su među 20 najbogatijih na svetu.

Ove godine “Forbs” beleži rekordnih 2.208 milijardera na svetu s ukupnim bogatstvom od 9,1 triliona dolara, što je 18 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Najviše ih ima SAD - 585 i Kina - 373.

Prošla godina je donela 259 novih milijardera, dok je 121 osoba pala s liste, uključujući 10 saudijskih bogataša, prenosi AFP.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!