Industrija

Finansijski rezultati “Pfizer”-a premašili sva očekivanja analitičara

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće “Pfizer” za prvi kvartal 2021. prevazišli su sva očekivanja Vol strita.

Kompanija je, na osnovu velikog skoka prodaje vakcine protiv kovida, oštro povećala finansijske projekcije za tekuću godinu.

Njujorški proizvođač lekova i njegov nemački partner u proizvodnji te vakcine, firma BioNTek, izvestili su da su u prva tri meseca zabeležili prodaju cepiva u iznosu od 3,46 milijardi dolara, te da sada predviđaju da će u celoj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi dolara, kako su prognozirali ranije, prenosi B92.

Kompanija “Pfizer” je saopštila da je neto dobit u prva tri meseca iznosila 4,88 milijardi dolara, ili 86 centi po akciji. To je za preko 1,5 milijardi dolara više nego u prvom tromesečju 2020, kada je globalna pandemija koroavirusa pokrenula uvođenje mera zaključavanja, i kada su posete lekarima i izdavanje recepata za druge lekove dramatično pali.

Ukupni prihodi iznosili su 14,58 milijardi dolara, i takođe znatno premašuju prognoze od 13,49 milijardi dolara.

Prodaja njihovih lekova protiv raka skočila je za 18 odsto, a prodaja lekova koji se daju u bolnicama porasla je za 11 procenata.

Kompanija sada predviđa zaradu za celu godinu u rasponu od 3,55 do 3,65 dolara po akciji, u odnosu na februarsku prognozu od 3,10 do 3,20 dolara po akciji, i očekuje prihod između 70,5 milijardi i 72,5 milijardi dolara, umesto ranije predviđenih 59,4 do 61,4 milijarde.

Kompanija “Pfizer” je najavila da ove godine može da proizvede dve milijarde doza vakcina, uključujući 200 miliona doza obećanih SAD do kraja maja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!