Proizvodnja hrane i pića

Fico: Istočna Evropa neće biti "kanta za smeće Zapada"

Slovački premijer Robert Fico je istakao da ne može da prihvati da od Slovaka prave građane nižeg reda.

Od 33 ista proizvoda kupljena u Slovačkoj i Austriji, čak 16 je bilo osetno lošijeg kvaliteta u verziji za slovačko tržište nego za austrijsko, pokazala je druga serija testova slovačke Državne veterinarske i prehrambene inspekcije u okviru borbe da "postkomunistička Evropa" prestane da za međunarodne kompanije bude "tržište za škart robu".

Slovački premijer Robert Fico je istakao da ne može da prihvati da od Slovaka prave građane nižeg reda.

“Istočna Evropa neće biti "kanta za smeće Zapada. Prave se bolji riblji štapići za Austrijance nego za Slovake. Te riblje prerađevine su ("fish fingers") istog naziva i internacionalnog proizvođača u istom pakovanju za austrijsko tržište imale 300 grama, a za slovačko 280 grama,  austrijski kupac je dobio 65 odsto mesa, a slovački svega 58 odsto, i sve ipak za istu cenu od 2,99 evra”.

Slovačka, na inicijativu Višegradske grupe, organizuje 13. oktobra u Bratislavi evropski samit o duplim aršinima u kvalitetu namirnica i roba za bogate zapadne članice i istočne postkomunističke, na koji će doći svo četvoro premijera Višegradske grupe, predstavnici Evropske komisije i nadležni ministri zemalja članica EU.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!