Industrija

„Fiat“ ostaje u Kragujevcu, sledeće godine novi model automobila

Kompanija "Fijat-Krajsler automobili" (FCA) definitivno nastavlja rad u Kragujevcu i posle isteka 10-godišnjeg ugovora, 29. septembra.

To pišu "Večernje novosti", ističući da je u pogonima ove fabrike već počela serijska proizvodnja modela "550L" sa hibridnim pogonom. Kako navodi list, uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom, a potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut Fabrike automobila u Kragujevcu je model "500L" sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom.

Prema pisanju lista, zvaničnici kompanije iz Torina "signalizirali" su poslovodstvu "Fijat Srbija" da se novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FCA i države Srbije suštinski neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju. Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. i 19. septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrike u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu.

Međutim, za razliku od prethodnog ugovora kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih 10 godina. Naime, ova firma će posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FKA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni "Grošnica". Izmirivaće se i obaveze na dobit, imovinu i PDV.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!