Finansijske usluge

FED zabranjuje zvaničnicima trgovanje akcijama, obveznicama i kriptovalutama

Američke Federalne rezerve (FED) odobrile su amandman na uredbu kojom se visokim zvaničnicima zabranjuje da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama.

Prema dopunjenoj uredbi, visoki zvaničnici FED-a neće moći da kupuju, poseduju ili prodaju individualne akcije, obveznice i druge državne hartije od vrednosti, finansijske derivate, strane valute, sirovine, sektorske fondove i kriptovalute.

Pre amandmana, ova uredba, koja je najavljena u oktobru, nije tada obuhvatala kriptovalute. Prema saopštenju Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), većina ograničenja će stupiti na snagu 1. maja.

Zabrana se odnosi na čanove FOMC-a, na predsednike regionalnih filijala FED-a i brojne druge zvaničnike, uključujući šefove zaposlenih, menadžere za trgovinu obveznicama i zaposlene u FED-u koji prisustvuju sastancima odbora za monetarnu politiku. Takođe se odnosi na supružnike i decu zaposlenih.

Mada će se na početku ovaj propis primjenjivati samo na visoko osoblje FED-a, centralna banka je navela da očekuje da on na kraju obuhvati sve zaposlene, prenosi B92.

Zabrana je usledila nakon prošlogodišnje javne polemike izazvane izveštajima da je nekoliko zvaničnika centralne banke trgovalo akcijama i berzanskim fondovima uoči donošenja FED-ovih mera za održavanje ekonomije na površini tokom krize zbog pandemije kovida 19.

Shodno ovoj zabrani, zvaničnici koji trenutno imaju ulaganja na berzi imaće godinu dana da izađu iz tih investicija. Štaviše, funkcioneri koji nameravaju da ulože u neku imovinu na berzi moraće o tome da obaveste FOMC čak 45 dana unapred i da ne otuđuju tu imovinu u narednih najmanje godinu dana.

Kongres, takođe, priprema zasebno meru kojom će se članovima zakonodavne vlasti zabraniti posedovanje individualnih akcija, ali zvanično ta regulativa još uvek nije objavljena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!