Finansijske usluge

FED nastavlja da podiže kamatne stope

Guvernerka američke centralne banke Dženet Jelen iznela je optimističan pogled na kretanja u američkoj ekonomiji, navodeći da će posledice skorašnjih uragana verovatno donekle usporiti ekonomski rast, ali samo privremeno, i da bi do kraja godine trebalo da usledi skok.

Jelen je nagovestila da će Federalne rezerve uskoro nastaviti da podižu referentne kamatne stope u skladu s jačanjem ekonomije, dok većina ekonomista predviđa da će naredno podizanje referentne kamate, treće ove godine, biti u decembru.

Govoreći na međunarodnom bankarskom seminaru, na kojem učestvuju i predstavnici centralnih banaka Kine i Japana i Evropske centralne banke, šefica Feda je priznala da je održanje neželjeno niskog nivoa inflacije ove godine iznenađujuće.

"Ekonomska aktivnost u SAD za sada ima umeren rast ove godine i tržište rada je nastavilo da jača", rekla je Jelen.

Ona je kazala da su uragani koji su pogodili Teksas, Floridu, Portoriko i Karibe naneli ogromnu štetu, ali je dodala da će njihovi dugoročni efekti biti skromni i da će se ukupna ekonomska aktivnost u SAD brzo oporaviti.

Jelen je rekla da je rast ekonomije, meren bruto domaćim proizvodom, možda malo usporen u tromesečju od jula do septembra kao posledica uragana, ali da je skok ekonomskog rasta verovatan u periodu od oktobra do decembra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!