Finansijske usluge

FBI: Moguća velika globalna pljačka bankomata

Iz FBI-ja je nedavno američkim bankama stiglo prilično dramatično upozorenje. Naime, ova agencija je saznala da izvesna grupa računarskih kriminalaca planira uskoro da napadne veliki broj bankomata širom sveta i tako u kratkom roku opljačka milione dolara.

Za celu operaciju saznalo se, jer je nekolicina banaka u svetu bila izložena hakerskim napadima kojima je cilj bio da se instalira malware u njihove sisteme, što bankomate čini ranjivima. To bi napadačima omogućilo neograničene isplate s bankomata korištenjem kloniranih kreditnih kartica.

Ranjivosti bankovnih sistema pripomogla je i činjenica da je manji indijski izdavač kreditnih kartica “Cosmos” nedavno pretrpeo napad u kojem su ukradeni podaci o karticama. Ova je krađa podataka dovela i do krađe oko 13,5 miliona dolara u oko 12 hiljda transakcija sa 25 bankomata u svetu početkom ove nedelje, prenosi Bug.

Iz tih razloga FBI očekuje da bi se veliki globalni napad na bankomate mogao dogoditi uskoro, i to simultano u celom svetu. Dodatno, kako bi se smanjila mogućnost brze reakcije banaka, ovakvi se napadi obično izvršavaju tokom vikenda. FBI je stoga u svom saopštenju upozorio banke na određene sigurnosne procedure i aktivnosti koje bi trebale biti na snazi kako bi se sprečila mogućnost ove vrste napada na bankomate.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!