Digitalni marketing

“Facebook” prati šta radite čak i kad ste izlogovani

Više nije nepoznanica da “Facebook” prikuplja veliki broj podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jeste da “Facebook” prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom ili one koji uopšte nisu njegovi korisnici.

Čak i ako nikad niste bili prijavljeni ili ste odjavljeni s Facebooka, ova društvena platforma verovatno prati tvoje virtualne korake – i ne nudi vam nikakav način da to izbegnete.

“Facebook” prati korisnike koji posećuju aplikacije i web stranice koje imaju ugrađene usluge kao što su "like" i "share", objavio je na svom blogu Dejvid Baser, direktor za upravljanje proizvodima, prenosi “Poslovni Puls”.

Pošto web stranice i aplikacije ne znaju ko je od njihovih korisnika prijavljen preko “Facebooka”, ne mogu razlikovati korisnike od ne-korisnika društvene mreže kada šalju podatke “Facebook”-u.

"Kada posetite web stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi primamo informacije čak i ako ste izlogovani ili uopšte nemate “Facebook” nalog", naveo je Baser.

Među podacima koje “Facebook” prikuplja od ne-korisnika su njihove IP adrese, operativni sistem i pretraživač koji koriste i prisustvo "kolačića".

IP adrese se mogu koristiti da se otkrije geografska lokacija i "kolačići" često imaju funkciju "identifikatora koje web stranice koriste kako bi saznale jeste li ih već posetili ranije", naveo je Baser.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!