Propisi

“Facebook” podržava nove evropske propise o zaštiti ličnih podataka građana

“Facebook” priprema verziju evropskog zakona o zaštiti ličnih podataka na Internetu, koja bi proširila neke garancije i na globalni nivo, najavio je vlasnik te američke društvene mreže Mark Zakerberg.

“Facebook” pokušava da se oporavi od posledica skandala, koji je izbio nakon što se saznalo da je britanska kompanija “Cambridge Analytica” prikupljala lične podatke desetine miliona njegovih korisnika za potrebe političkih kampanja.

Od izbijanja skandala sredinom marta akcije te društvene mreže pale su za više od 15 odsto, a u Evropskoj uniji u maju stupa na snagu novi zakon, koji bi trebao garantovati bolju zaštitu ličnih podataka na Internetu.

Zakon predstavlja najveću izmenu mehanizma zaštite podataka od pojave Interneta i Evropljanima će osigurati pravo da budu obavešteni, koji se njihovi podaci postavljaju na mreži i da zatraže njihovo brisanje, prenosi Reuters.

Korisnici će moći prebaciti svoje podatke na druge društvene mreže, a kompanije će, takođe, morati preciznije pojašnjavati kako ih planiraju koristiti i biće obavezne tražiti eksplicitnu dozvolu za njihovo korišćenje.

Novi propis će verovatno smanjiti “Facebook”-ovu dobit, jer bi mogao smanjiti vrednost oglasa budući da kompanija neće smeti koristiti lične podatke bez ograničenja kao do sada. Takođe će povećati njihove troškove, jer će morati zaposliti pravne stručnjake kako bi vodili računa o poštovanju novih standarda.

U telefonskom razgovoru za Reuters Mark Zakerberg je kazao da se "u duhu" slaže s novim evropskim propisom, dodajući da u njegovoj kompaniji rade na verziji, koja bi proširila određene evropske garancije i na globalni nivo.

Njegov stav signalizuje da bi “Facebook”-ovi korisnici u SAD mogli proći lošije od onih u Evropi, napominje Reuters.

Grupa tehnoloških kompanija, uključujući “Apple”, poručila je da će građanima SAD i drugih zemalja osigurati iste mere zaštite podataka i prava kakve će dobiti Evropljani.

Zakerberg, pak, tvrdi da su mnogi alati u evropskom zakonu, poput prava na brisanje podataka, već dostupni korisnicima “Facebooka”.

"Mi već godinama svima u svetu nudimo veliku većinu onoga što se ovde traži", kazao je šef “Facebook”-a u razgovoru za Reuters.

“Google” i “Facebook” ostvaruju najveće prihode u svetu od oglašavanja na Internetu. Obe kompanije imaju sedište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i raspolažu ogromnom količinom podataka o milijardama korisnika.

U “Google”-u nisu želeli ništa da kažu o svojim planovima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!