Digitalni marketing

Facebook planira uvođenje pretplate?

Pritisnuti skandalima i istragama, u najvećoj društvenoj mreži sveta ponovno razmatraju uvođenje plaćanja za korišćenje njihove platforme.

U “Facebook”-u su tokom proteklih nekoliko nedelja sproveli istraživanje tržišta kako bi ustanovili jesu li korisnici voljni da plaćaju pretplatu kako bi imali pristup “Facebook”-u bez oglasa.

Nije to prvi put da u najvećoj društvenoj mreži sveta razmatraju tu opciju. Ali, pre nisu bili pod pritiskom zbog skandala oko kompanije “Cambridge Analytica” u vezi sa zaštitom korisničkih podataka.

Kako piše Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore bliske “Facebook”-u, planovi o uvođenju pretplate zasad nisu konkretni i moguće je da neće biti realizovani.

Ipak, svedočeći pred zastupnicima američkog Kongresa suosnivač i glavni direktor “Facebook”-a Mark Zuckerberg rekao je da će uvek postojati besplatno izdanje te mreže, na osnovu čega se može naslutiti da, ipak, razmišlja o modelu za čije bi se korišćenje plaćalo.

“Facebook” je prošle godine ostvario 41 milijardu američkih dolara prihoda prodajom ciljanih oglasa nastalih prikupljanjem korisničkih podataka.

Prethodna istraživanja pokazala su da korisnici ne bi dobro reagovali na uvođenje pretplate na “Facebook”, smatrajući znakom pohlepe to što traže novac za nešto što su obećali da će biti besplatno. Međurim, čini se da u “Facebook”-u smatraju da su korisnici možda promenili mišljenje, piše tportal.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!