Digitalni marketing

“Facebook” kažnjen sa pola miliona funti zbog skandala sa “Kembridž analitikom”

“Facebook” se suočava sa prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi “Kembridž analitika” da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže.

Nadležna kancelarija britanske vlade, koja je istraživala skandal, saopštila je da namerava da kazni “Facebook”sa 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju poverenik za informacije može da naplati zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola miliona funti je mali iznos za “Facebook” koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri meseca ove godine, taj novac generiše grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala, koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zakerberg svedočio u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svedočio i u Evropskom parlamentu gde se i izvinio zbog načina na koji je “Facebook” korišćen za proizvodnju lažnih vesti i mešanja u izbore, prenosi B92.

“Facebook” je saopštio da je britanska kompanija “Kembridž analitika”, kompanija koja je savetovala američkog predsednika Donalda Trampa u izbornoj kampanji 2016. godine, došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika. “Kembridž analitika”, koja je u maju prestala da radi, saopštila da je došla do podataka samo 30 miliona ljudi.

Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik “Kembridž analitike” Kristofer Vajli rekao da su podaci korisnika “Facebook”-a kompromitovani putem aplikacije "Ovo je tvoj digitalni život", kviza o ličnosti u kojem je učestvovalo 270.000 ljudi.

Aplikacija, međutim, nije prikupljala samo podatke od učesnika kviza već, zahvaljujući slabim ograničenjima na “Facebook”-u, i podatke od njihovih prijatelja, uključujući detalje koje oni nisu nameravali da dele javno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!