Digitalni marketing

“Facebook” će ubuduće plaćati da mu korisnici otkriju podatke o sebi

Društvena mreža “Facebook” će svojim korisnicima za slobodan pristup njihovim podacima isplaćivati mesečnu naknadu.

Nova usluga biće ponuđena svim korisnicima Google Android operativnog sistema koji su stariji od 18 godina i imaju lični PayPal račun. Sistem će nakon odobrenja korisnika, za svrhe istraživanja tržišta prikupljati informacije o mobilnom uređaju, upotrebi određenih aplikacija, vremenu provedenom na njima, ali i podatke o svim ostalim aktivnostima.

"Na ovaj ćemo način otkriti koje aplikacije naši korisnici najviše koriste i kako ih koriste", poručili su iz kompanije.

Novi sistem neće prikupljati informacije o lozinkama i korisničkim podacima, kao ni o ličnim porukama i fotografijama. Ali, iako iz Facebook-a navode da podatke neće deliti s trećom stranom, stručnjaci upozoravaju kako bi korisnici prilikom ugovaranja ovakve saradnje trebalo da budu na oprezu.

Kako navodi “Market Watch”, ovo nije prva usluga takve vrste, koju je Facebook ponudio. Naime, 2016. godine najpopularnija društvena mreža korisnicima starosti od 13 do 35 godina isplaćivala je i do 20 dolara mesečno za instalaciju aplikacije “Facebook Research” putem koje su prikupljali informacije o istoriji pregledanja na internetu i celoj aktivnosti na mobilnom telefonu.

Nova ponuda u početku će biti dostupna na dva najveća tržišta, u SAD i Indiji.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!