Razvoj

Evrozona beleži najveći pad privrede u poslednjih 25 godina

Bruto domaći proizvod u evrozoni pao je za 12,1 odsto u drugom tromesečju ove godine, dok se ekonomija u celoj EU smanjila za 11,9 odsto, pokazale su prve preliminarne procene evropske statističke kancelarije Evrostat.

To je najveći pad otkako evropski statističari prate ekonomsku aktivnost od 1995. godine.

Evrostat je u preliminarnim prvim procenama o BDP-u za drugo tromesečje objavio preliminarne procene za 10 zemalja članica, među kojima su Belgija, Češka, Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Letonija, Litvanija, Austrija i Portugalija.

Među zemljama za koje je Evrostat već prikupio podatke, najveći kvartalni pad BDP-a izmedu aprila i kraja juna zabeležen je u Španiji -18,5 odsto.

Za više od 10 odsto smanjile su se ekonomije Portugala (-14,1 odsto), Francuske (-13,8), Italije (-12,4), Belgije (-12,2), Austrije (-10,7) i Nemačke (-10,1). Najmanji pad imala je Litvanija (-5,1 odsto), prenosi B92.

Kako su saopštili evropski statističari, ovo je daleko najveći pad BDP-a u evrozoni i EU dosad. Dodali su da je ovo prva procena na temelju nepotpunih podataka, koja će jošš biti podvrgnuta preispitivanju.

Evrostat će 14. avgusta objaviti drugu procenu ekonomskog razvoja za drugi kvartal.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!