Prodaja

Evropsko tržište automobila beleži snažan rast

Evropsko tržište automobila zabeležilo je u maju snažan rast, pri čemu se registracija novih automobila gotovo vratila na nivoe od pre krize.

U periodu januar-maj 2017. godine, tražnja za putničkim automobilima je porasla širom EU, uz rast registracije od 5,3 odsto na 6,71 milion jedinica.

"U maju 2017. godine, registracija putničkih automobila širom EU je porasla za 7,6 odsto na 1,38 miliona jedinica. Taj rezultat je blizu nivoa iz maja 2007. godine, nakon čega je ekonomska kriza pogodila automobilsku industriju", navodi se u saopštenju Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA), a prenosi agencija Frans pres.

Sa izuzetkom Velike Britanije, gde je registracija novih vozila pala za 8,5 odsto, ostala vodeća evropska tržišta su prošlog meseca ostvarila odlične rezultate.

Prodaja automobila u Nemačkoj je u maju porasla za 12,9 odsto, u Španiji za 11,2 odsto, u Francuskoj za 8,9 odsto, a u Italiji za 8,2 odsto.

Nemački “Volkswagen” je ponovo zadržao titulu najvećeg evropskog proizvođača automobila, pri čemu je registracija njegovih automobila marke VW, Audi, Škoda, SEAT i Porše, porasla za 3,2 odsto u prvih pet meseci ove godine. “Volkswagen” sada ima tržišni udeo u Evropi od 23,3 odsto.

Prodaja francuskog “PSA Peugeot Citroen” je u posmatranom periodu porasla za 1,9 odsto, dok je registracija vozila Opela i Vokshola pala za 1,3 odsto, navodi AFP.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!