Energetika

Evropska investiciona banka obustavlja finansiranje fosilnih goriva

Evropska investiciona banka se počev od 2021. godine povlači iz finansiranja projekata korišćenja fosilnih goriva.

Na taj način postaće prva "klimatska banka" na svetu, a preduzetnici i kompanije koji posluju u toj oblasti ostaće uskraćeni za njena sredstva.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su pozdravili to što se Evropska investiciona banka povlači iz finansiranja gasa, nafte i uglja i opisali poduhvat kao važan doprinos cilju Evropske Unije da 2050. dočeka ugljenično neutralna.

"Klima predstavlja jedan od najznačajnijih političkih problema sadašnjice", rekao je predsednik banke Verner Hojer, prenosi B92.

"Prestaćemo da finansiramo fosilna goriva i upustićemo se u ostvarivanje najambicioznije klimatske investicione strategije jedne javne finansijske ustanove", najavio je.

Zamenik predsednika Endrju Mekdovel je dodao da je u pitanju njihov prvi, verovatno najteži, ali svakako ne i poslednji, korak ka čistoj energetici.

Banka će okončati sve pozajmice za fosilna goriva i svoje buduće odluke o finansiranju oblikovaće prema postulatima Pariskog sporazuma o klimi. Nosioci energetskih projekata biće dužni da pokažu bankarima da su u mogućnosti da proizvedu jedan kilovat-čas energije, emitujući u atmosferu manje od 250 grama ugljen-dioksida.

Ovako će se "osloboditi" čak bilion evra za ulaganje u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i druge inovacije u polju smanjenja razornog uticaja na planetu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!