Berza

Evro ojačao prema dolaru

Japanski jen, tradicionalno bezbedno utočište za ulaganje u kriznim vremenima, pao je, dok su valute osetljive na rizik, poput australijskog dolara, napredovale, jer je investitore ohrabrila najava da će biti održani razgovori između Sjedinjenih Država i Rusije o krizi u Ukrajini.

Evro je ojačao prema dolaru za 0,1 posto na 1,1369 dolara, a blagi rast beleži i britanska funta na 1,363 dolara, podržana tržišnim očekivanjima da će Banka Engleske dodatno pooštriti monetarnu politiku.

Dolar je porastao za 0,2 posto u odnosu na jen, na čak 115,28 jena, ali je na nedeljnom nivou i dalje u minusu prema japanskoj valuti za 0,3 procenta, prenosi RTV.

Dolar je takođe porastao za 0,12 odsto prema švajcarskom franku na 0,9208 franaka, a i evro se trguje prema "švajcarcu" po kursu višem za 0,1 odsto.

Valute koje su veoma osetljive na procene investitora o tržišnom riziku su u porastu, pri čemu je australijski dolar ojačao za 0,4 posto na 0,7218 američkih dolara.

Do poboljšanja današnjeg investicionog raspoloženja na valutnim tržištima došlo je nakon što je američki Stejt department objavio kasno sinoć da je državni sekretar Antoni Blinken prihvatio poziv da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom krajem sledeće nedelje, pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Potvrđeni sastanak između Blinkena i Lavrova, prema mišljenju analitičara japanske MUFG banke, Dereka Halpenija, znači da će situacija na tržištima ostati stabilna tokom vikenda, ali će, kaže, apetit za rizikom verovatno biti prigušen dok se taj sastanak ne održi.

Poboljšani tržišni sentimen, međutim, nije pomogao bitkoinu, koji se trgovao na nivou od oko 40.768 dolara, blizu dvonedeljnog minimuma, nakon pada kasno u četvrtak.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!