Razvoj

Evo kako izgleda kad država zaista brine o svojim građanima

Danska je jedna od država s najboljom poslovnom kulturom u svetu, a Danci su već godinama jedan od najsrećnijih naroda na svetu.

Danska je, takođe, jedna od najboljih zemalja za biznis i podržava preduzetnike. Tako njeni građani odmah dobijaju veliku pomoć države u svakoj situaciji. Danac, koji ostane bez posla, ne mora da brine za svoju egzistenciju, jer će država odmah priskočiti u pomoć.

Oni koji dobiju otkaz, mogu da dobiju i do 90 odsto plate koju su primali dok su bili u radnom odnosu. I to traje dve godine, kako bi im se omogućilo da prežive bez posla, ali i da plate sebi prekvalifikaciju ili neku obuku kako bi što brže našli novi posao.

Danska ima najkraću radnu nedelju u Evropi. Oni najčešće izlaze s posla oko 16 časova, ali su zato tokom rada vrlo vredni i produktivni, prenosi B92.

Po potrebi, država pomaže onima kojima je potrebno više novca nego što iznosi njihova plata, čime im pokriva veći deo troškova za malu decu.

Predškolsko, osnovno i srednje školovanje, kao i studiranje su besplatni. Tako da su studenti i roditelji rasterećeni dodatnih troškova.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!