Razvoj

EU – više od 80 milijardi evra za očuvanje radnih mesta

Evropska komisija predložila je Evropskom veću da se za očuvanje radnih mesta u 15 zemalja Evropske unije odobri ukupno 81,4 milijarde evra povoljnih zajmova.

EK je Evropskom veću na odobrenje uputila predloge za 15 zemalja EU-a koje su podnele zvanične zahteve za isplatom kredita u sklopu programa SURE za potrebe zaštite radnih mesta i radnika od posledica korona krize.

Daleko najveći iznos u sklopu tog programa dobila bi Italija, 27,4 milijardi evra. Sledi Španija s 21,3 milijarde, pokazuje saopštenje EK.

Zajmovi će pomoći članicama EU-a da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mesta i direktne troškove finansiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, prenosi B92.

U grupi zemalja EU-a koje su do sada zatražile više milijardi evra kredita za očuvanje radnih mesta nalazi se i Poljska, sa zatraženih 11,2 milijarde evra, Belgija sa 7,8 milijardi i Rumunija sa četiri milijarde evra.

Slovenija bi prema predlogu EK trebala dobiti sličan iznos kao i Hrvatska, od 1,1 milijardu evra. Hrvatskoj bi prema predlogu EK trebalo biti odobreno ukupno milijardu evra kredita.

Najmanje bi od tih 15 zemalja EU-a trebala dobiti Latvija, 192 miliona evra. EU-ov program očuvanja radnih mesta SURE može omogućiti finansijsku podršku svim članicama EU-a u ukupnom iznosu do 100 milijardi evra, navodi EK u saopštenju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!