Trgovina

EU uložila žalbu STO zbog američkih carina

Evropska unija odlučila je da sledi primer Kine i da uloži žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na američke carine na uvoz čelika i aluminijuma.

"Budući da kao izvoznik imamo značajan interes u tom slučaju, Evropska unija traži konsultacije sa Sjedinjenim Državama" radi dogovora o "zaštitnim merama", navodi se u saopštenju objavljenom na internetskoj stranici WTO-a.

U Briselu ističu da žele da konsultacije započnu "što pre". "EU i SAD su pokrenule raspravu o toj temi. Kontakti su uspostavljeni na više nivoa, posebno o pitanju prekomernih kapaciteta u sektorima čelika i aluminijuma", kazao je za AFP neimenovani izvor u Evropskoj komisiji.

"U tim raspravama Evropska komisija insistira na potpunom i bezuslovnom izuzeću od najavljenih carina na čelik i aluminijum", dodao je izvor. Američki predsednik Donald Tramp podstakao je u martu strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminijuma, usmerenih najpre na Kinu, ali i na zemlje Evropske unije.

Kina je 5. aprila uložila žalbu WTO-u, ali je Peking išao preko WTO-ova tela za rešavanje sporova, napominje AFP.

Brisel, pak, u žalbi WTO-u ističe da će cilj rasprave sa SAD biti "razmena mišljenja i zahtev za objašnjenjem predloženih mera" kao i postizanje "dogovora o mogućnostima" zaštite, u skladu sa WTO-ovim sporazumom o zaštitnim merama.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!