Projekti

EU u pregovorima sa Srbijom otvara Klaster 4

Formalna procedura otvaranja Klastera 4 biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu 14. decembra.

Na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica  EU u Briselu (COREPER)  potvrđena je odluka o otvaranju Klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, odnosno odluka o otvaranju četiri nova pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Republikom Srbijom:  14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene. 

“Otvaranjem klastera Evropska unija je potvrdila sve što smo uradili u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu  životne sredine, energetike i održive povezanosti. Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4. Srbija je ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti“, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!