Razvoj

EU Trampu: Bez Pariskog dogovora, nema ni slobodne trgovine

Francuski ministar inostranih poslova je prošle nedelje rekao da će njegova zemlja insistirati da TTIP nikada ne bude oživljen ako Tramp ispuni svoju pretnju i napusti  Pariski sporazum.

Kada je Donald Tramp preuzeo funkciju prošle godine, pretpostavka je bila da je transatlantsko partnerstvo u trgovini i investiranju prekinuto.

Kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD, poznat kao TTIP, već je bio u razvoju i bio je veliki fokus u Evropi. Kada je Tramp izabran uz pomoć svoje platforme koja je bila protiv slobodne trgovine, evropski aktivisti su se našli u neprijatnom položaju da budu na istoj strani kao novi predsednik SAD.

Rad na TTIP-u je zaustavljen, iako je Evropska komisija želela da naglasi da on nije zvanično mrtav i da se razgovori mogu nastaviti ako američka administracija ukaže da ima interes za to. Međutim, i dan-danas Vašington nije dao takav signal.

U tom kontekstu, francuski ministar inostranih poslova Žan-Baptist Lemoin je prošle nedelje rekao da će njegova zemlja insistirati da TTIP nikada ne bude oživljen ako Tramp ispuni svoju pretnju i napusti  Pariski sporazum.

"Jedan od naših glavnih zahteva je da svaka zemlja koja potpisuje trgovinski sporazum sa EU treba da sprovodi Pariski sporazum", rekao je Lemoin i dodao: "Ako nema Pariskog, nema ni trgovinskog sporazuma. SAD sada znaju šta mogu da očekuju.

"S obzirom da svaka zemlja ima pravo veta na nove delove ugovora o slobodnoj trgovini, ova pretnja bi bila dovoljna da ubije TTIP.

Međutim, pozicije su dale podršku šefu trgovine EU, Sesiliji Malmstrom. Na pitanje da li se složila sa francuskim ministrom, ona je odgovorila da je EU nedavno zaključila sporazum o slobodnoj trgovini sa Japanom, a usvojen je i nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini sa Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Urugvajem.

S obzirom da je njena odluka da li da se ponovo pokrenu pregovori o TTIP-u sa SAD-om, njena izjava pokazuje da ti razgovori neće biti ponovo pokrenuti, čak i ako Trampova administracija to bude želela.

Bez obzira da li su ove dve izjave koordinirane ili ne, one su deo većih napora da se SAD ubedi da ostanu u Pariskom sporazumu. U prilog tome govori i podatak da su mnogi učesnici prošlogodišnje konferencije UN o klimatskim promjenama u Bonu, otišli sa utiskom da SAD pokušavaju da nađu način da ostanu u okviru sporazuma.

Prema pravilima, Sjedinjene Države ne mogu napustiti sporazum sve do novembra 2020. godine. Podsetimo, Tramp je prethodno rekao da će SAD ostati ukoliko se uslovi ugovora promene, kako bi bili povoljniji za SAD.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!