Agro svet

EU posle 50 godina ukida kvote za šećer

Glavni deo reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) Evropske unije odnosi se na ukidanje poslednjeg sistema poljoprivrednih kvota, koji upravlja proizvodnjom šećera. Zbog toga se od 1. oktobra ove godine, posle gotovo 50 godina, ukidaju kvote za šećer.

Sistem kvota za šećer uveden je među prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru 1968. godine, kao podrška za proizvođače. Odluku o okončanju sistema kvota za šećer članice EU donele su 2006. godine. 

Kraj sistema kvota prati značajnu reformu sektora od 2006-2010. godine. Prosečna cena šećera u EU se oporavila od kraja 2016. godine na oko 500 evra po toni i stabilna je u poslednjih nekoliko meseci. “Završetak sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu za evropski sektor šećera i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike", rekao je komesar za poljoprivredu Phil Hogan: "Proizvođači će sada imati priliku da prošire svoju trgovinu na globalnom tržištu, a uz odgovarajuću političku podršku Evropske komisije". 

Između 2006. i 2010. godine sektor šećera je restruktuiran uz podršku 5,4 milijardi evra. Kao rezultat toga, sektor je bio u stanju da se pripremi za kraj sistema kvota, a produktivnost se značajno poboljšala tokom poslednjih godina. Kraj sistema kvota daje proizvođačima mogućnost da svoju proizvodnju prilagođavaju stvarnim komercijalnim mogućnostima, naročito u istraživanju novih izvoznih tržišta.

EU je vodeći svetski proizvođač šećerne repe (približno 50 odsto od ukupne proizvodnje). Međutim, šećerna repa predstavlja samo 20 odsto svetske proizvodnje šećera; ostalih 80 odsto se proizvodi od šećerne trske. Većina šećerne repe u EU raste u severnoj polovini Evrope, gde je klima pogodnija za rast repe. EU, takođe, ima važnu industriju prerade, koja obrađuje uvoz šećerne trske.

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!