Energetika

EU pokušava da smanji uticaj dolara u trgovini energijom

Evropski zvaničnici počeli su razgovore s predstavnicima vodećih energetskih kompanija u Evropskoj uniji, uključujući austrijski OMV, italijanski ENI i francuski “Engie”, o tome kako da se smanji oslanjanje na američki dolar u globalnoj trgovini energijom.

Radni sastanak, održan u Briselu iza zatvorenih vrata u četvrtak pod pokroviteljstvom Evropske komisije, deo je napora EU da promoviše evro u trgovanju naftom, gasom i drugim sirovinama i da se suprotstavi monopolu američkog dolara u energetskim ugovorima, izveštava Sputnjik.

Učesnici panela su izrazili zabrinutost zbog dominacije dolara u ambijentu rastućih političkih izazova u međunarodnim trgovinskim odnosima, kao i zbog aktuelne politike povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi - što dolar čini skupljim u odnosu na druge valute, uključujući i evro.

Pored toga, ocenjeno je da primat američke valute u energetskim ugovorima čini evropske kompanije izloženim američkoj spoljnoj politici u pogledu finansijskih sankcija.

Tu se, pre svega, misli na trenutne sankcije SAD kojima se ograničava trgovina s Iranom, kao i na potencijalne američke sankcije prema kompanijama koje investiraju u ruski projekat izgradnje gasovoda “Severni tok 2” do Nemačke, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Evropske kompanije podsećaju u tom kontekstu da su SAD razrezale kaznu od devet milijardi dolara francuskoj banci BNP Pariba još 2014. godine zbog njene uloge u iranskoj i sudanskoj trgovini naftom. Većina rukovodilaca ne želi da se to desi i njihovim kompanijama, pa vrše pritisak na EU da pronađe rešenje, prenosi Tanjug.

Televizija “Euronews” u svojoj informaciji o ovom sastanku napominje da kliring mehanizam američkog dolara omogućava SAD efektivnu kontrolu svih elektronskih bankarskih transakcija i praćenje svakog za koga smatraju da krši njihova pravila.

Istovremeno, portal “Standard & Poor's Global Platts” prenosi da je EU u poslednjih pet godina u proseku trošila oko 300 milijardi evra godišnje (343 milijarde dolara) na uvoz energije, od čega je oko 85 odsto - ili 289 milijardi dolara - plaćano u američkoj valuti, prema podacima Evropske komisije.

Samo dva procenta od ukupnog uvoza energije u EU je u stvari činio uvoz iz SAD, izjavio je u decembru komesar za energiju i klimatska pitanja Migel Arijas Kanjete, kada je predstavio preporuke Komisije sa idejama za jačanje uloge evra u međunarodnoj trgovini.

Preporukama je, između ostalog, bio obuhvaćen i zahtev za povratnom informacijom o tome da li da EU uvede obavezu agencijama koje izveštavaju o kretanju cena da ustanove referentnu cenu denominovanu u evrima za sirovu naftu, koja bi se unosila u ugovore.

Zvaničnici EU, takođe, smatraju da bi korišćenje evra za plaćanje uvoza energije u taj blok moglo da poveća ulogu jedinstvene valute kao jedne od najvećih svetskih rezervnih valuta.  Šezdeset odsto emisija državnog duga i globalnih deviznih rezervi su u dolarima. Evro je druga globalna valuta, ali njegov udeo na svakoj berzi iznosi samo 20 procenata, prenosi Dnevnik.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!