Propisi

EU planira uvođenje poreza na prihod za Google, Facebook, Amazon…

Velike kompanije, koje u Evropskoj uniji ostvaruju značajne prihode od digitalnog poslovanja, poput “Google”-a i “Facebook”-a, mogle bi ubuduće u EU plaćati tri odsto poreza na prihod.

Prema predlogu Evropske komisije, u koji je Reuters imao uvid, predviđeno je uvođenje poreza na prihod velikim kompanijama, a očekuje se 5 milijardi evra od tog poreza.

Novi propis primenjivaće se kod kompanija sa više od 100 hiljada korisnika.  

Porez bi se naplaćivao na usluge digitalnog oglašavanja, čime bi se zahvatile kompanije, koje klijentima dostavljaju podatke korisnika, poput “Google”-a, kao i one koje na svojim internetskim stranicama nude prostor za oglašavanje, poput društvenih mreža, dakle “Facebook”-a. Plaćale bi ga i internetske platforme, koje nude "usluge posredovanja", poput Airbnb-ja i Ubera, i platforme za digitalnu prodaju, poput Amazona.

Porez na prihod će veći udarac predstavljati za kompanije koje ostvaruju manje marže i često posluju s gubitkom, što znači da su uglavnom izuzete od obaveze plaćanja poreza na dobit, napominje Reuters. Internetski mediji i proizvođači digitalnog sadržaja koji se pri stvaranju nove vrednosti ne oslanjaju na korisnike, poput Netflixa, bili bi izuzeti iz obaveze plaćanja novog poreza.

Dok je ranija verzija dokumenta, koji je Reuters dobio na uvid, sadržala imena nekoliko kompanija, u najnovijoj su verziji imena izostavljena.

Predlog moraju razmotriti zastupnici Evropskog parlamenta i zemlje EU, a očekuje se da će biti usvojen iduće nedelje, uz mogućnost određenih izmena.

Motiv za razmatranje poreza bilo je nezadovoljstvo velikih zemalja EU nastojanjima tehnoloških giganata da preusmeravanjem dela dobiti u zemlje s niskim poreskim stopama, poput Irske i Luksemburga, nesrazmerno smanjuju svoje poreske obaveze.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!