Energetika

EU planira da se potpuno oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i nafte do 2030.

EU je obelodanila planove da eliminiše zavisnost od ruskih energenata, prenose svetski mediji.

Evropska unija planira da ove godine smanji uvoz ruskog gasa za dve trećine, kao i da u potpunosti eliminiše potrebe za ruskim gasom i naftom do 2030. godine.

EU je saopštila da zavisnost od ruskog gasa planira da eliminiše "diverzifikujući snabdevanje gasom uvozom od neruskih snabdevača, i proizvodnjom i uvozom veće količine biometana i obnovljivog vodonika, kao i bržim smanjenjem upotrebe fosilnih goriva, jačajući energetsku efikasnost, povećavajući obnovljive izvore energije i elektrifikaciju i rešavanje uskih grla u infrastrukturi", prenosi B92.

EU zavisi od Rusije za 40 odsto svojih potreba za gasom. Ruska nafta takođe čini 27 odsto od ukupnog godišnjeg uvoza nafte u EU.

EU je, takođe, objavila seriju mera u borbi protiv rasta cena energenata, sa čim se Unija bori već mesecima, a sada je to još više pogoršano zbog zabrinutosti zbog prekida u snabdevanju. Te mere će uključivati potencijalna privremena ograničenja cena i kratkoročnu državnu pomoć kompanijama pogođenim visokim cenama energije.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je da EU ima dovoljne količine gasa za preostale nedelje ove zime, ali da mora hitno da dopuni rezerve za sledeću godinu. Stoga će Evropska komisija predložiti da do 1. oktobra skladišta gasa u EU budu popunjena do najmanje 90 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!