Industrija

EU odobrila Srbiji veće kvote za izvoz čelika

Verujemo da će srpske kompanije iz industrije čelika iskoristiti uredbu Evropske komisije kojom su preraspodeljene kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji a Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

"Verujemo da će naše kompanije, koje su ujedno i veliki izvoznici, iskoristiti ovu promenu EU regulative. Neophodno je podsetiti da je čelična industrija Srbije već nekoliko godina ograničena EU kvotama na uvoz čelika, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU", rekao je Stanić, a saopštila Privredna komora, prenosi Dnevnik.

Kada je reč o konkretnim kvotama, Srbiji je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote koje naša zemlja može da koristi, navode iz Privredne komore i dodaju da se tekst cele uredbe nalazi na sajtu PKS.

Evropska komisija je ovu uredbu donela nakon odluke o zabrani uvoza čelika iz Rusije i Belorusije na tržište Evropske Unije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!