Digitalni marketing

EU kaznila “Google” sa 4,34 milijarde evra

Evropska komisija saopštila je da je sa 4,34 milijarde evra kaznila kompaniju “Google” zbog kršenja antimonopolskih pravila EU.

“Google” je, kako je navela Komisija, od 2011. godine nezakonito nametnuo ograničenja proizvođačima android uređaja i operatorima mobilnih mreža, kako bi učvrstio poziciju u pretraživanju interneta. U roku od 90 dana “Google” mora da prestane sa tom praksom ili ga čeka kazna u visini od 5 odsto prosečnog dnevnog prometa širom sveta “Alfabeta”, matične kompanije “Google”-a.

"Reč je o tri vrste ograničenja koja je “Google” nametnuo proizvođačima android uređaja i operatorima mreže kako bi osigurao da saobraćaj preko android uređaja ide preko “Google”-ovog pretraživača", obrazložila je kažnjavanje “Google”-a evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager, prenosi Beta. 

Kako je navela, takva “Google”-ova praksa onemogućila je kompanije rivale da konkurišu, a evropski potrošači nisu mogli da koriste prednosti konkurencije. 

"To je nelegalno po antimonopolskim pravilima EU", istakla je Vestager. 

Evropska komisija navodi da je “Google” tražio od proizvođača da u android uređajima budu unapred instalirane aplikacije “Google” pretraga i pretraživač “Chrome” kao uslov da mogu da pristupe “Google”-ovoj prodavnici aplikacija. 

Pored toga, “Google” je plaćao pojedenim velikim proizvođačima mobilnih telefona i operatorima mobilnih mreza da unapred instaliraju “Google” pretragu na uređajima koje nude.

Takođe, “Google” je u želji da instaliraju njegove aplikacije i pre prodaje telefona sprečavao proizvođače da koriste alternativne verzije androida.

“Google” je već najavio da će se žaliti na kaznu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!