Energetika

EU gradi novu mrežu za prenos struje koja zaobilazi Rusiju

Evropa ulaže u mrežu za prenos struje 240 milijardi evra, pri čemu se planira gradnja nove mreže prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz vlastitih potreba za energijom, Evropska unija planira da uz pomoć zemalja, koje sada nisu njene članice, poveća do 2040. kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procenjene vrednosti od 240 milijardi evra.

Prema planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže (ENTSO-E), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje širom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, za 43.000 novih kilometara mreže, uz 1,6 miliona novih radnih mesta kao jedan od rezultata tih ulaganja.

Proizvodnja struje iz sunca i vetra bi tako zamenila gas kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grejanja, prenosi B92.

"Jedna od glavnih prednosti rešavanja potreba sistema je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućvajući evropskim zemljama da razmenjuju električnu energiju kako bi zamenile skupu toplotnu proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje zavisnost Evrope od gasa. Proizvodnja električne energije zasnovana na gasu smanjila bi se za 75 teravat-sati godišnje do 2040, što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz gasa u EU u 2021", navodi se u planu udruženja ENTSO-E, koji okuplja 38 evropskih operatora prenosa električne energije.

Od 141 investicije iz tog plana, nosilac za dve je Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), ali u saradnji s operatorima iz drugih zemalja. Reč je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovolti Ernestinovo-Sombor u saradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka-Split s krakom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovolti Lika-Banjaluka, što iziskuje saradnju s operatorom iz BiH.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!