Projekti

EU donirala Srbiji 4,9 miliona evra za nabavku medicinske opreme

Evropska unija donirala je Srbiji 4,9 miliona evra, za potrebe nabavke medicinske opreme, kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida 19.

Donacija će omogućiti kupovinu respiratora, testova i zaštitne laboratorijske opreme.

Sporazum o donaciji potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Inače, na aerodrom „Nikola Tesla“ sletela su  još dva aviona sa medicinskom opremom i materijalom koji je Srbija obezbedila za borbu protiv epidemije virusa KOVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 mil EUR pomoći u hitnim situacijam kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv virusa KOVID-19.

Ovi letovi koje je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala, jer je korišćenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, a istovremeno je ušteđeno dragoceno vreme i troškovi.

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima. “Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo!” izjavila je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je ovom prilikom: „Čitav svet bori se protiv KOVID-19 i ovo su teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost. Sa Srbijom svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva imamo ukupno četiri teretna aviona do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19. Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje. “

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!