Razvoj

EU bi u veštačku inteligenciju i tehnologiju blockchain trebalo da uloži 10 milijardi evra godišnje kako bi iskoristila njihov potencijal za razvoj digitalne i zelene ekonomije

Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija objavile su studiju o stanju u oblasti tehnologija veštačke inteligencije i blockchain u Evropskoj uniji pod nazivom: „Veštačka inteligencija, blockchain i budućnost Evrope: Kako nove tehnologije stvaraju prilike za zelenu i digitalnu ekonomiju.” Izveštaj pokazuje da Evropska unija zaostaje u razvoju i korišćenju ovih tehnologija, u poređenju sa glavnim globalnim konkurentima.

U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije učestvuje sa samo 7% godišnje (1,75 milijardi evra), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80% (25 milijardi evra godišnje). Procenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija veštačke inteligencije i blockchain u Evropi mogao bi iznositi i 10 milijardi evra godišnje. Međutim, Evropska unija ima dobru polaznu osnovu jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi nadarenih digitalnih stručnjaka.

Studija pokazuje da se najveći broj malih i srednjih preduzeća (MSP) u oblasti tehnologija veštačke inteligencije i blockchain nalazi u SAD (2995), na drugom mestu je Kina (1418), pa Evropska unija (1232). Još jedan značajan igrač je Ujedinjeno Kraljevstvo (495). U Evropskoj uniji najveći broj preduzeća koji se bavi ovim oblastima nalazi se u Nemačkoj i Austriji, zatim u južnoj Evropi, Francuskoj i u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Celokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkurisanje Americi i Kini. Zemlje EU imaju specijalizovanije istraživače nego druge zemlje i po pravilu imaju najviše naučnih istraživanja u oblasti tehnologije. Neke države članice ostvaruju odlične rezultate u digitalnom segmentu, što ukazuje na to da je u dobroj poziciji da tehnologije veštačke inteligencije i blockchain efikasno uvede u različite sektore. Evropa takođe ima najveću bazu talentovanih istraživača u oblasti veštačke inteligencije, sa procenjenih 43.064 (od kojih je 7998 u Ujedinjenom Kraljevstvu), u poređenju sa 28.536 u SAD i 18.232 u Kini.

Onlajn sažetak studije koju je sproveo savetodavni tim EIB za finansiranje inovacija, u bliskoj saradnji sa Generalnim direktoratom CONNECT u okviru programa InnovFin,  možete pročitati ovde

Celu studiju možete preuzeti https://www.eib.org/en/publications/artificial-intelligence-blockchain-and-the-future-of-europe-report

„Stvarna dodata vrednost veštačke inteligencije i tehnologije blockchain još nije ostvarena – u industrijskim, poslovnim i javnim aplikacijama. Na tom polju Evropa može sustići konkurenciju pa čak i preuzeti vođstvo”, rekla je potpredsednica EIB-a Tereza Červinska, koja je odgovorna za investicije EIB u inovacije. „Moramo se pobrinuti da razvoj tih novih tehnologija bude pravilno usmeren i da se poštuju naše evropske vrednosti. I potrebno je da pojačamo naše zajedničke napore u tom pravcu. Da bismo to postigli, kako pokazuje naša studija, moramo više i brže ulagati, naročito u razvijene start-up kompanije. Zahvaljujući Grupaciji EIB, zemlje EU imaju idealan instrument za podsticanje razvoja rešenja zasnovanih na podacima, unapređenje kvaliteta istraživanja na tržištu i pružanje pomoći u izgradnji zelenijeg, pametnijeg društva, kao i jače Evrope.

„Tehnologije veštačke inteligencije i lanca blokova od ključnog su značaja za podsticanje inovacija, konkurentnosti i održivog privrednog rasta. One pružaju do sada neviđene prilike, kao ključni pokretači digitalne i zelene transformacije. Stoga je od suštinskog značaja povećati investicije kako u razvoj, tako i u usvajanje tih revolucionarnih tehnologija u Evropi,” rekao je Roberto Viola, generalni direktor DG CONNECT, Generalnog direktorata Evropske komisije za komunikacije, mreže, sadržaj i tehnologiju.

Tehnologije veštačke inteligencije i lanca blokova mogle bi da revolucionišu način na koji radimo, putujemo, provodimo slobodno vreme i organizujemo naša društva i svakodnevni život. One već danas unapređuju naš svet: veštačka inteligencija je odigrala ključnu ulogu u ubrzanju razvoja i proizvodnje vakcina protiv kovida-19, dok tehnologija blockchain može da nam pomogne da bolje pratimo i izveštavamo o emisijama gasova koji proizvode efekat staklene bašte, optimizujemo komercijalni transport i stvorimo kvalitetnu zaštitu privatnosti podataka. Dalji razvoj obe tehnologije, u skladu sa načelima etičnosti i održivosti, mogao bi da utaba pravac budućeg razvoja, stvarajući tehnološka rešenja za digitalnu i zelenju transformaciju i zdraviju životnu sredinu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!