Saobraćaj i transport

“Erbas” prekida proizvodnju džambodžeta A380 u 2021. godini

Evropski proizvođač aviona “Erbas” najavio je da će prekinuti proizvodnju svog superdžambo aviona A380 u 2021. godini zbog teškoća u prodaji tog modela, inače najvećeg putničkog aviona na svetu.

“Erbas” je u saopštenju naveo da je aviokompanija “Emirates” smanjila svoje narudžbine za ovu letelicu i kao rezultat toga nema dovoljno narudžbina za A380 da bi se održala proizvodnja tog aviona.

Izvršni predsednik “Erbasa” Tom Enders rekao je u saopštenju da će zbog toga proizvodnja letelica A380 prestati 2021. godine.

Kompanija “Emirates” je saopštila da su postigli dogovor vredan 21, 4 milijarde dolara sa “Erbasom” da zamene neke naručene avione A380 sa širokotrupnim A350 avionima i manjim A330 letelicama.

Aviokompanija je navela da će dobiti 14 dodatnih aviona A380 između 2019. i 2020. godine. “Emirates” je klijent sa najviše super džambodžetova “Erbasa”, od kojih je oko sto već isporučeno, prenosi Beta.

Odluka o prekidu proizvodnje aviona A380 je podstrek za rivalski “Boing” i veliki udarac za “Erbas”.

Evropski proizvođač aviona se nadao da će model A380 potisnuti “Boingov” 747 i revolucionaizovati putovanja avionom kako više ljudi budu koristili avionski prevoz.

Umesto toga aviokomanije su se pokazale vrlo oprezne u nabavci tog skupog aviona, toliko ogromnog da su aerodromi morali da grade nove piste i modifikuju terminale da bi ga primili. Avion na dva nivoa je počeo da leti 2008. godine i može da primi više od 500 putnika.

“Erbas” je naveo da će narednih nedelja razgovarati sa svojim socijalnim partnerima u vezi oko 3.000 do 3.500 radnih mesta koja bi mogla da budu pogođena ovom odlukom u naredne tri godine.

Međutim, kako je navedeno, biće povećana proizvodnja drugih letelica, kao što su A320 što će omogućiti da se preraspodele radna mesta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!