Energetika

EPS-u kredit od 80 miliona evra za vetropark u Kostolcu

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i Nemačka razvojna banka (KfW) potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za izgradnju vetroparka u Kostolcu.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je posle potpisivanja ugovora rekao da je izgradnja tog vetroparka investicija od 97 miliona evra i da će biti izgrađen na području četiri mesne zajednice.

"Od ukupne investicije, 80 miliona evra je iz kredita, a milion evra su bespovratna sredstva koja će biti uložena u stručan deo koji je neophodno uraditi pre početka izgradnje vetroparka", kazao je Grčić.

On je rekao da izgradnja vetroparka treba da počne 2019. godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. "Kapacitet je 66 megavata, što je jednako potrošnji od oko 30.000 potrošača", objasnio je Grčić, prenosi Beta.

Direktor kancelarije KfW banke Arne Gos kazao je da će projekat izgradnje vetroparka "napraviti put" ka većoj upotrebi energije koja se proizvodi iz obnovljivih izvora."Ovaj projekat će smanjiti emisiju ugljendioksida, a imaće i povojan uticaj na klimu", ocenio je Gos.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je važno da EPS, kao najveća energetska kompanija u ovom delu Evrope, "ozbiljno uđe u razvoj takvog projekta".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!