Energetika

EPS među najvećim zagađivačima u Evropi

Fiskalni savet je ocenio da nacrt Fiskalne strategije Vlade Srbije za 2020. godinu, sa projekcijom za 2021. i 2022. godinu, ne predviđa da se povećaju investicije javnih preduzeća koja su pod kontrolom države, a pre svega u Elektroprivredi Srbije (EPS), gde pada proizvodnja i zbog čega se smanjuje privredni rast zemlje.

„Zbog višegodišnjeg nedovoljnog investiranja pala je proizvodnja električne energije u termoelektranama EPS-a, pa je neophodno da ta kompanija znatno poveća ulaganja u proizvodne kapacitete i zaštitu životne sredine”, naveo je Fiskalni savet u Mišljenju o toj strategiji.

Ta kompanija bi, kako je navedeno, trebalo u narednih šest godina da proizvede dodatnih 5.000 gigavat-sati električne energije ili 15 odsto sadašnje proizvodnje.

Investicije su, prema rečima predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, neophodne zbog zamene zastarelih postrojenja, predviđenih za gašenje do kraja 2023. Godine, prenosi Politika.

On je ocenio da bi EPS do kraja 2025. godine morao da investira najmanje tri milijade evra u izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih elektrana i u smanjenje gubitaka tokom prenosa energije.

„EPS mora da investira najmanje 800 miliona evra u zaštitu životne sredine, jer je najveći zagađivač u Srbiji i među najvećim u Evropi”, navodi Fiskalni savet u oceni strategije Vlade Srbije.

Ta investicija bi morala da se završi do kraja 2025. godine, kako bi ispunio nacionalne i evropske propise u oblasti zaštite životne sredine, pa je neophodna izgradnja postrojenja za odsumporavanje, sistema za upravlajnjem otpadom i postrojenja za tretman otpadnih voda.

Dodaje se da su „termoelektrane na ugalj u Srbiji dospele u sam vrh termoektrana koje najviše zagađuju vazduh u Evropi.

„U 2016. godini u Evropi je sumpor-dioksid najviše emitovala termoelektrana Kostolac B (Srbija), na drugom mestu je Ugljenik (BiH), na trećem termoelektrana „Nikola Telsa” A u Obrenovcu (Srbija), zatim Kakanj (BiH), pa Kostolac A (Srbija), a na šestom mestu je termoelektrana „Nikola Tesla” B u Obrenovcu (Srbija)”, navedeno je u analizi nacrta strategije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!