Energetika

EPS će do 2025. godine uložiti više od dve milijarde evra u “zelenu energiju”

Posle završetka svih revitalizacija hidroelektrana, očekuje se ukupno povećanje instalisane snage hidroelektrana za oko 166 megavata, izjavio je direktor za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević.

Do sada je u revitalizaciju hidroelektrana i obnovljive izvore energije uloženo više od 200 miliona evra i do 2025. godine treba da bude uloženo još oko 600 miliona, rekao je Jakovljević na drugom međunarodnom zelenom forumu "Elektroprivrede i zelena energija", u organizaciji “Balkan magazine” i EPS-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rudarstvo i energetiku.

On je istakao da sektor hidroenergije, takođe, spada u obnovljive izvore energije, ali i da će EPS do 2025. ukupno uložiti u razvoj više od dve milijarde evra kako bi megavate "učinio zelenijim".

Taj novac će otići u obnovljive izvore energije, povećanje efikasnosti, zaštitnu životne sredine i dekarbonizaciju. Podseća da su u fazi razvoja i projekti vetroparka u Kostolcu od 66 megavata, kao i solarna elektrana koja se razvija, zatim projekti iz malih hidroelektrana i drugo.

Kaže i da su obnovljivi izvori energije u EU sa 20 odsto 2010. godine porasli na 28 odsto, kao i da je gas najviše pao u proizvodnji, dok je proizvodnja iz lignita ostala nepromenjena.

Takav veliki rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije je nastao zahvaljujući najvećim delom subvencionisanju na razlicite načine. Prema njegovim rečima, po megavat satu se sa više od 30 evra evra subvencioniše u Nemačkoj, a kod nas 0,77 evra.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!